Arganolja för att vårda djurens päls

Att arganolja är bra för människor är ett faktum, men den kan även med fördel användas för djur. Den är mycket effektiv, speciellt för att behandla problem med pälsen på hundar, hästar och katter. Trots att de är djur så liknar ofta deras problem människors hudproblem, speciellt då eksem.

Innan du sätter igång och behandlar ett djur med arganolja är det bra att prova sig fram. Att vara försiktig är viktig eftersom det kan skilja sig ganska rejält mellan djur och människor på hur de uppfattar oljan.

I princip passar arganoljan bra för de samma behandlingsområden hos djur och människor, allt för att garantera en bra och effektiv vård. Man kan alltså använda oljan för att ta hand om pälsen eller behandla eventuella eksem eller torr hud. Den är också bra mot inflammtion på olika ställen, soleksem och insektsbett, och mycket mer. En bra fingervisning är att du kan använda arganoljan för ditt djur om du skulle ha använt den på dig själv för samma åkomma. Oljan är inte skadlig på något vis, men den ska inte användas istället för medicin utan att först fråga veterinären eller någon annan djurexpert till råds.

Hur du behandlar din hund med arganolja - både för pälsen och trampdynorna

Se till att massera in oljan riktigt ordentligt i pälsen eller på trampdynorna. Annars kan hunden slicka i sig arganoljan eftersom de flesta tycker den smakar bra. Detta i sin tur minskar naturligtvis effekten av behandlingen.

Du använder samma procedur som när du vårdar ditt eget hår, principen bakom är precis den samma. Ta lite olja i händerna och massera dem mot varandra. Detta gör att oljan värms upp och blir mer effektiv. Nu kan du massera in den i pälsen, se till att komma så långt in som möjligt för en full  behandling.

Stora hundar har mycket päls och behandlingen kan ta ganska lång tid. Många väljer därför pälsvård i omgångar, också lämpligt eftersom många hundar inte tycker om att ligga stilla så länge.  Man kan gärna dela upp pälsvården över ett par dagar genom att dela upp hundens kropp i 3-5 olika delar och smörja in vartefter och systematiskt.

För bästa resultat är det bäst att massera in arganolja i alla fall en gång varje vecka, men det bästa är att göra det oftare. Ett litet tips är att kombinera schampo och arganolja vilket fördubblar behandlingens effekt.

Du kommer snabbt att notera hur hunden inte kliar sig lika mycket och att pälsen också blir mjuk och glansig. Samma effekt som när du använder arganolja på dig själv och ditt hår.

Trampdynorna är känsliga så var lite försiktig vid behandling och rengöring av dessa. Det räcker med ett par pumpar olja per tass, och massera lugnt och mjukt in den i tassen. Se till att oljan kommer åt överallt och massera in den riktigt ordentligt. Annars kanske hunden slickar bort den med en gång och du måste börja om från början.

En del hundar har problem med eksem eller röda prickar från bett, eller andra sorters hudproblem- här kan arganolja vara till hjälp. Om pälsen i hundens ansikte är torr kan du också smörja in den med olja, men det behövs bara små mängder och mjuk behandling.

Vårda kattens päls och tassar med arganolja

Som alla kattägare vet är katter känsliga. Dels är de kräsna med vad de äter, men de tycker inte heller om när pälsen är blöt eller känns fet. Allt detta är viktigt att tänka på när man vårdar deras päls.

Tryck ut lite olja med pumpen i ena handen och gnugga handflatorna mot varandra för att sprida ut den och värma upp den. Detta kommer att försäkra en snabbare och mer effektiv behandling. Dra sedan händer medhårs genom pälsen och massera, för att sedan upprepa det hela mothårs. Detta gör att oljan sprids ut jämnt överallt och det är nu den riktiga massagen börjar. Ta en liten mängd olja eftersom katten kan vantrivas om pälsen blir för fet. Om du har för lite är det alltid lätt att lägga till mer efteråt, medan det kan vara svårt att få bort för stora mängder olja.

Se till att du masserar ända in till hårbotten, och att oljan också fördelas i ett jämnt lager. Om du missar detta kanske katten inte tycker om att masseras igen med oljan vilket kommer att försvåra framtida behandlingar. Det är inte lätt att tvinga en katt att göra något mot dess vilja.

?ven kattens tassar kan må bra av en behandling med arganolja men om katten brukar rivas är det viktigt att vara försiktig. Passa på att smörja in oljan under tassarna- de ska gå på många olika sorters underlag utomhus. Det räcker med att gnida in ett tunt lager olja där.

Ge din häst vård med arganolja - manke och mule, päls och insektsbett

Hästar är stora djur, till skillnad från andra husdjur som katt och hund, och att vårda hela djuret med arganolja kan bli ganska dyrt. Många blandar därför ut schampot med arganolja så att hela hästens päls får en genomgång vid tvätt.

Arganolja är perfekt för behandling av hästens man, innan du sätter igång så gnuggar du handflatorna mot varandra så oljan sprids ut ordentligt. Det gör också oljan lite varmare och gör att den absorberas bättre av manen. Börja från mitt på manen och massera utåt mot topparna. Hela manen kommer att få en naturlig lyster och bli snygg och glansig med en gång. För ett utmärkt resultat bör behandlingen upprepas en gång i veckan eller i alla fall varannan vecka. Under sommarperioden går många hästar ute och är då utsatta för insektsbett, både myggor och andra insekter. Detta brukar ge uppkomst till klåda och irritation för hästen speciellt som det är svårt för dem att komma åt. När de har klåda brukar hästar ofta rulla sig på marken eller stå och gnugga hela kroppen mot olika föremål. Smörj in bettet med arganolja, det kommer att verka snabbt och hästen slipper all irritation och klåda.

Hästar brukar uppskattas att smörjas in med arganolja på nospartiet, det fuktar huden och hästen kommer att känna sig uppfriskad. Ibland blir mulen torr, speciellt om de varit ute i solen mycket, och då är oljan speciellt bra att applicera. När hästarna går ute i hagen är de vanligt att de får olika sår och revor, då kan oljan lugna ner området och ge lindring. Precis som med människor har arganoljan en läkande effekt för hästar, vilket gör den utmärkt för behandling av sår och inflammationer.

Så använd gärna arganoljan på dina husdjur på samma sätt som du använder den till dig själv, djuren kommer att trivas och uppskatta behandlingarna förutom att de kommer att bli vackra och glansigare efter bara en behandling!

För att vara helt säker på att det är en genuin produkt, med naturliga ämnen, från Marocko så bör du använda Cosmos Co:s fina och 100% rena jungfru-arganolja.