Behandla psoriasis med arganolja

Eftersom det finns flera olika psoriasis kommer också effekten av arganoljan att variera efter vilken sort det är. Därför är det bäst att testa och förbereda sig ordentligt innan man sätter igång med oljan på en regelbunden basis, det gäller att se hur ens egen hud reagerar på ämnet. Detta innebär även att vi inte kan lova att alla har samma upplevelse eller effekt på sin psoriasis, även om många kommer att uppleva en stor lindring. Ibland kan det läkas ganska bra, medan andra kommer att bli av med problemet helt och hållet. Detta beror på att vi inte känner till vilken psoriasis just du har, detta är något som man måste fråga sin läkare om. Det allra bästa är att prova på arganoljan efter att rådfrågar en läkare. En hudläkare vet hur din hud kommer att ta en behandling med oljan eftersom det är vad de är experter på och de känner till din psoriasis.

En vanlig reaktion på arganoljan är att den tar bort den jobbiga klådan, samt minskar de utslag man brukar  ha. Denna läkande egenskap beror på de essentiella fettsyrorna som finns i oljan och som är mycket speciella. Förutom att läka så mjukar de också upp huden och gör den smidig samt full av fukt. Läs gärna vår guide om hudvård för att se vad som kan vara bästa metoden för just din hudvård.

Hur arganoljan används för att vårda psoriasisen

Cosmos Co:s arganolja finns i behändiga flaskor med en tryckpump, och det är denna förpackning som ligger till grund för dessa instruktioner. Naturligtvis kan mängden arganolja variera beroende på hur mycket hud man vill behandla. Men vanligtvis ligger en behandling på upp till 10 minuter, och ofta behövs bara halva tiden.

  1. Ta lite arganolja i handen eller tryck ut det direkt på huden som behöver en behandling.
  2. Gnugga händerna ihop så att oljan blir till ett tunt lager som sedan kan masseras in i huden lugnt och försiktigt. Det behövs inget tjockt lager och helst ska det vara jämntjockt överallt.
  3. Låt det hela vara i fem minuter, eller upp till 10 minuter. Detta ger oljan möjlighet att djupverka och riktigt gå in i huden. Den behöver därför inte tvättas eller torkas av.
  4. Så lätt var det med en behandling! Det går bra att göra om den mer än en gång varje dag.

Förutom själva området där psoriasisen sitter kan det vara bra att gnida in lite arganolja i huden runt omkring. Detta gör huden fuktig vilket i sin tur stärker den och gör den mer tålig, vilket är en bra anledning att behandla även den hud som ligger runt psoriasisen. Alla reagerar olika så försök med olika mängder olja tills du hittar en bra balans. Till att börja med kan man uppleva att psoriasisen ökar, att mer hud blir påverkat, när man sätter igång med arganoljan. Men detta brukar bara hålla i sig några dagar, och är en vanlig reaktion. Om man inte ger upp utan fortsätter behandla huden när den inte längre är svullen så kommer besvären att försvinna totalt, eller i alla fall kommer utbrottet att bli lindrigare.

Psoriasis är en sjukdom som inte försvinner helet och hållet av arganolja, men det kan lindra både klåda och själva utbrottet samt göra huden mindre torr. Många upplever att en kombination av sjukvårdsbehandling och arganolja är alldeles utmärkt. Det viktiga är dock att först fråga sin läkare. Huden är mycket individuell så man bör helst prova det hela sakta men säkert.

För en fin och äkta naturlig produkt från Marocko är Cosmos Co:s helt rena jungfru-arganolja det bästa valet.