Arganolja till håret

Arganolja är full av essentiella fettsyror, de så kallade kroppens egna vitaminer, vilket gör den så fantastisk för hårvård. I tillägg så innehåller oljan den kraftfulla antioxidanten, vitamin E som också spelar en viktig roll. Håret, inklusive hårsäckarna och hårbotten, har vissa behov- alla dessa uppfylls av de essentiella fettsyrorna (som kallas Omega 3, Omega 6 och Omega 9), tillsammans med just vitamin E. Detta gör oljan så effektiv för den allra bästa hårvården, något som både män och kvinnor önskar. Eftersom arganoljan är 100% naturlig och bara innehåller naturliga ingredienser så är den det bästa valet för att reparera skadat hår. Ett vanligt exempel är torra eller spruckna hårstrån, som inte alls är vackert. Oljan återställer håret mycket snabbt, och på ett effektivt sätt,  och gör att det återigen blir starkt och snyggt.

Oljan kan också med fördel användas i förebyggande syfte. Därigenom slipper man kluvna hårtoppar eller torr hårbotten, vilket är en vanlig orsak till mjäll eller otrevlig klåda. Har man redan fått  mjäll kan arganoljan användas för att få bukt med det, och ge lindring av symptomen. En annan fördel är att oljan förhindrar och tar bort svamp i hårbotten. Det är ganska vanligt att detta blir resultatet om man låter stylingprodukter sitta kvar i håret över natten, eller ännu längre perioder.

Hur du tar hand om håret med arganolja

Denna guide grundar sig på användandet av Cosmos Co:s arganolja, helt ren och naturlig, som finns tillgänglig i en behändig flaska med tryckpump. Det räcker med cirka 1 tsk olja för en väl utförd hårvård. Beroende på hur långt håret är ligger en behandling på mellan 5-10 minuter. Män brukar bli klara på några få minuter eftersom håret är så mycket kortare.

  1. Vid behov tvättas håret innan man sätter igång med behandlingen. Många upplever att oljan absorberas bättre, och att resultatet ökar, om man applicerar den när håret är varmt och fuktigt, som efter ett bad eller hårtvätt.
  2. Tryck ut lite arganolja i den ena handen och gnid försiktigt handflatorna tillsammans för en jämn fördelning av oljan på båda händerna. Det räcker med ett tunt lager.
  3. Massera nu försiktigt in oljan i håret, med början mitt på och ända ut mot topparna.
  4. Arbeta sedan vidare när topparna är täckta, uppåt mot hårbotten.
  5. För allra bästa resultat bör oljan masseras in riktigt ordentligt i håret, jämnt fördelat.
  6. Det kan underlätta att droppa oljan på handleden och sedan ta därifrån med fingertopparna. Fortsätt massera försiktigt överallt så oljan läggs på hårbotten i ett tunt lager.
  7. För att den ska få tid att absorberas riktigt ordentligt är det bäst om oljan sitter kvar i håret, men efter ett par timmar går det bra att tvätta håret.
  8. Det hela är färdigt! Ett bra tips är att massera in oljan på kvällen och sedan inte tvätta ur den förrän nästa morgon. En del av oljan kan sugas upp av kudden, speciellt om du har tunt, typiskt skandinaviskt hår. För att detta inte ska ske kan du göra behandlingen på morgonen, eller tidigare på kvällen. Ett alternativ är att täcka kudden med en handduk.

Extra mycket olja ger inte ett bättre resultat eftersom varken håret eller hårbotten klarar av att absorbera den. Istället blir håret fett och känns klibbigt, vilket inte alls är önskvärt.

Det fungerar mycket bra att använda arganolja istället för olika stylingprodukter som mousse, eftersom oljan ger både hud och hår näring och en alldeles speciell glans. Det är också bra att applicera oljan innan du använder olika redskap på håret typ platt- eller locktång, för att skydda det mot värme och slitage.

Arganolja skadar inte huden eller håret på något sätt och kan därför användas av alla hårtyper. Med Cosmos Co:s fina jungfru-arganolja, den är 100% ren, så försäkras du en naturlig, marockansk produkt.