Arganolja för hudvård

Arganolja lämpar sig verkligen för ansiktsvård, samt andra delar av kroppen. Oljan har ett stort innehåll av essentiella fettsyror och E-vitamin, dessa ämnen produceras även av kroppen. Därmed ger arganoljan huden det där lilla extra när det kommer till antioxidanter, E-vitamin och essentiella fettsyror. Detta hjälper huden att finna en naturlig balans och gör den stark och smidig. Huden blir också både fräsch och vacker som en naturlig effekt. De essentiella fettsyror som man vanligtvis kallar hudens egna vitaminer, Omega 3, 6 och 9, finns alla tre i överflöd i arganoljan.

Något annat som många uppskattar är oljans anti-aging effekt på huden, Den ger näring och ser till att huden är fräsch och ungdomlig, något som de flesta har behov av. Det går att ersätta en helt vanlig anti-rynk kräm med arganolja, eller så kan man pröva på kombinationen där den blandas med kaktusolja. Båda varianterna har visat sig vara mycket effektiva och lätta att applicera.

De som lider av torr hud eller har eksem brukar finna lindring och hjälp med arganoljan. Ovan nämnda ämnen föryngrar huden och har en positiv effekt på den. Tack vare att oljan är full av antioxidanter och vitamin E så blir resultatet en stram och fräsch hud som ser ungdomlig ut. Samtidigt så ger den ett skydd mot fria radikaler, vilket huden verkligen behöver.

Vad innebär uttrycket fria radikaler?

Det är inte så lätt att beskriva fria radikaler på ett klart och förståeligt sätt, utan att bli allt för vetenskaplig, men vi gör ett försök.

Fria radikaler är något som finns överallt runt omkring oss, och genom att förstå hur de fungerar kan man klart se varför arganoljan är ett så bra preparat. Det handlar om partiklar (atomer och molekyler) som har minst en elektron som inte är hopparad med en annan elektron. Det vanligaste är att finna elektroner i par men ibland finns det ett överskott och då finner man fria radikaler som är helt ensamma. Dessa vill bli ett par, det är helt naturligt för dem, och försöker därför stjäla en elektron från någon annanstans, vilket ibland beskrivs som oxidation. Man finner fria radikaler i bland annat solens UV-strålar, i tobaksrök och andra föroreningar samt från ozonlagret.

Huden har hela tiden kontakt med fria radikaler och det kan lätt bli en reaktion. Detta gör att huden upplever en oxidationsprocess som gör att den blir torr och rynkor bildas. Man har också funnit att fria radikaler kan bidra till cancer.

Det enda sättet huden kan skyddas mot dessa fria radikaler är genom att ge den antioxidanter, något som arganoljan innehåller mycket av. Den är därför ett alldeles utmärkt val för att skydda huden på allra bästa sätt. Förutom att antioxidanterna skyddar huden så tillåter de solljus att komma igenom, vilket ger huden en naturlig källa av D-vitamin. Man blir också solbränd på ett snyggt sätt.

Om man vill att huden ska ha ett tillräckligt skydd mot fria radikaler måste man regelbundet tillföra den antioxidanter. Genom att smörja in den med arganolja kommer du att kombinera hudvård med skydd, oljan kommer att ge dig allt du behöver.

Hur du kan ta hand om huden med arganolja

Dessa instruktioner är baserade på användandet av Cosmos Co:s arganolja, den som finns med en praktisk pump. Man kan aldrig ge exakta mått, allt beror ju på hur stor del av huden du vill smörja in. Det tar inte mer än 5-15 minuter att behandla huden, återigen beror det på hur stort området är.

  1. Många tycker det är skönt att börja det hela med ett varmt bad eftersom  huden då vanligtvis är öppen och mottaglig för oljan.
  2. Ta lite arganolja i ena handflatan eller pumpa ut den direkt på huden. Det ska inte vara för mycket, bättre att börja med små mängder. Gid händerna samman så båda har ett tunt lager med arganolja.
  3. Börja massera in oljan i huden. Rör fingrarna i mjuka, runda rörelser så att oljan fördelas i ett tunt lager. Nu ska du smörja eller massera huden. Det hela bör ske med mjuka rörelser, fördela oljan med cirkelrörelser överallt i ett tunt skikt.
  4. Oljan bör sitta kvar och få verka i mellan 5-10 minuter. Sedan kan du klä på dig igen.
  5. Tvätta inte bort oljan utan låt den sitta kvar och riktigt sugas upp av huden.
  6. Det var det hela! En del hudtyper har stora behov och då kan du upprepa hela behandlingen flera gånger om dagen.

Se till att inte ta för mycket arganolja, huden ska inte simma i det. Den klarar inte av att ta upp mer än lite i taget i alla fall, och det blir inte bättre resultat av att man använder mer olja. Istället kan det vara en bra idé att göra om behandlingen efter några timmar, gärna ett flertal gånger om dagen. Alla hudtyper kan behandlas med arganoljan, den är inte alls skadlig. Det är viktigt att välja genuina naturprodukter, som Cosmos Co:s 100 % jungfru-arganolja som är en ren produkt direkt från Marocko.