Grön lera kan användas för inflammationer, sår och muskelvärk

Det finns inte grön lera överallt, utan bara på särskilda ställen runt om i världen. Under flera miljoner år har det hårda trycket lett till en kemisk reakion, vilket i sin tur skapat en lera som är full av vitaminer. Men det som framför allt finns i den gröna leran är mineraler.

Det är i stort sett bara att gräva upp leran och omvandla den till pulver för att få en verksam lera. Först måste den också utsättas och behandlas av luft och ljus, vilket ger en lera med goda egenskaper. Denna lera kan sedan blandas med vatten.

Ett sätt att behandla kroppen med grön lera är genom en ansiktsmask, läs mer om det här. Men leran kan även användas för att lindra muskelvärk, inflammationer och sår. Den bidrar till att såren läks och inflammationen försvinner. Dess goda egenskaper är också bra för muskel- och ledvärk. Dels lindrar den smärtorna men kan också hjälpa kroppen att bli av med värken. På huden kan leran minska ärrbildningar och bristningar, de kommer inte att synas så mycket. För de som har eksem kan grön lera lindra både smärta och klåda, det samma gäller för andra irritationer i huden. Vad många inte vet är att leran också lindrar magont, som uppsvälld eller orolig mage.

Leran är full av mineraler som suger upp toxiner, när dessa elimineras lugnas huden ner. Dessa mineraler gör också att processen med att läka snabbas upp, vilket är anledningen till att den i flera tusen år har använts inom olika områden. Man har använt leran i skönhetsritualer men också som naturmedicin.

Hur du kan behandla inflammationer, sår och  muskelvärk med grön lera

Dessa instruktioner är gör Cosmos Co:s French Green Clay (grön lera). Den ska inte appliceras direkt på de områden man vill behandla, vare sig det handlar om inflammationer, sår eller helt enkelt muskelsmärtor. Istället använder man sig av en fuktig trasa eller handduk, för att leran ska fungera på bästa sätt.

Leran får inte komma i kontakt med metall, så skålar eller slevar av metall är inte alls tillåtna. Istället ska du använda porslin, plast eller trä. Annars så kan lerans goda egenskaper minska eller förstöras helt och hållet.

  1. Ta 2-6 matskedar grön lera i en liten bunke eller skål, kom ihåg att inte använda metall. Hur mycket lera som behövs beror på det hudområde man ska behandla.
  2. Häll på vatten sakta tills det täcker leran, var försiktig så det inte är för mycket vatten.
  3. Rör sakta tills all leran är upplöst, den ska vara flytande och klumpfri.
  4. Lägg leran på en fuktig handduk eller trasa, det räcker med ett runt 2-3 cm tjockt lager. Bind ihop det hela så det liknar ett litet paket. 
  5. Detta lilla paket med lera ska sedan försiktigt appliceras på huden, bind fast det med ett bandage så det sitter stilla.
  6. Låt paketet sitta kvar i en timme eller mer, för att verkligen kunna verka på hudområdet. Ta sedan bort det.
  7. Avlägsna leran från huden, ibland kan det hjälpa till att fukta området för att kunna ta bort all leran.
  8. Nu ska du försiktigt skölja av huden med ljummet vatten. För bästa resultat, smörj gärna in huden med arganolja.
  9. Upprepa behandlingen varje dag, eventuellt varannan dag, till problemen har försvunnit. Detta gäller sår, ledsmärtor, inflammationer eller muskelvärk.