Använd grön lera för att göra en hårmask

Man har funnit att grön lera är helt fantastiskt för att behandla både långt och kort hår, tack vare de unika egenskaper den har. De som har märkt störst skillnad efter behandlingar med leran är de som har långt hår men den passar bra för alla sorters hår.

Det finns en stor mängd med mineraler i grön lera som ger näring åt håret, och likaså stärker de och behandlar hårbottnen. Detta ger ett glänsande fint och friskt hår, men det man inte ser direkt är hur varje hårstrå blir starkare vartefter behandlingen går framåt. Hela håret blir starkt vilket skyddar det mot det mesta som kan komma i dess väg. Bland annat blir det mindre lätt att ge efter för väder och vind samt naturligtvis vatten och tvätt, saker som annars sliter hårt på håret. Ett annat stort plus är att det blir lättare att kamma ut håret med hjälp av leran, speciellt skönt för de som har långt hår. Samtidigt kan man glädjas åt att det inte blir några fler brutna hårstrån eller kluvna toppar!

Det kan kännas som att  håret blir kortare när man sätter igång med behandlingen med grön lera, och det ligger faktiskt något i det hela. Håret drar sig samman vid behandlingen, det är en naturlig reaktion på leran. Men det är inte bara håret som mår bättre av grön lera, också hårbotten blir friskare och sundare. Den motverkar mjäll, torr hårbotten och även svampbildning på ett effektivt sätt. Detta gör grön lera alldeles utmärkt som hårmask, den behandlar allt på en och samma gång.

Hur du gör en hårmask med grön lera

Dessa instruktioner baseras på French Green Clay (grön lera) från Cosmos Co. Var mycket försiktig så leran inte vidrör metall, varken skålen eller skeden får vara gjorda av metall eftersom det förstör alla de välgörande egenskaper som leran har. Använd därför plast, trä eller porslin.

  1. Beroende på hur långt håret är så häll 2-4 matskedar av den gröna leran i en skål.
  2. Häll på lite vatten, det ska bara täcka leran precis. Det är bättre att ta lite i taget än att det blir för mycket.
  3. Rör med skeden, sakta och försiktigt. Leran ska bli flytande och helt utan klumpar.
  4. Fördela nu leran över hela håret och massera försiktigt. Det behövs inte så mycket utan det räcker med ett tunt lager.
  5. Leran ska sitta kvar i håret mellan 15-20 minuter, den kommer att göra håret ljusgrönt innan det är dags att tvätta ur den.
  6. Skölj av leran försiktigt i duschen. Det bästa är att göra det med ljummet vatten för att verkligen få bort leran och efteråt passar det bra med arganolja för att komplettera behandlingen.

Det kan vara en fördel att upprepa behandlingen en eller två gånger varje vecka. Ibland kan det behövas något oftare, allt beror på håret och dess behov. Det kan vara en bra idé att göra hårmasken och applicera den innan man ändå ska duscha.