Tillsätt doft till din arganolja

Hör du till de personer som inte riktigt tycker om ren arganoljas doft? Detta behöver inte vara ett problem, det går att få en annan doft på den. Som tillsatser brukar fruktjuicer eller eteriska oljor fungera bra. Välj precis det du tycker om, som apelsinjuice, citronsaft, mandarinolja eller lavendelolja till exempel. Pröva dig fram för att se vilka essentiella oljor du tycker om, merparten av dessa kan lätt blandas ut med arganolja. Därmed får du nyttan av ren arganolja, men utan dess för en del påträngande doft.

När arganoljan blandats med eteriska oljor bör den ENDAST användas för hud-eller hårvård. En utblandad arganolja är inte alltid lämplig för att behandla sår, eksem eller liknande hudproblem. Ofta är det dock just för kosmetisk användning som man önskar en väldoftande olja, ungefär som man är van vid med andra produkter.

Därför bör behandling av mjäll, torr hud eller psoriasis, sår eller andra liknande problem alltid utföras med ren olja, inte en som är blandad med eteriska oljor. Se alltid till att konsultera med en doktor innan behandlingen startas för att vara på den säkra sidan.

Hur du tillför doft till ren arganolja

  1. Till att börja med häller du ut den mängd olja du vill ska lukta gott i en skål, eller som ett alternativ- en helt ny flaska för varje doft. Naturligtvis går det att tillsätta doften direkt i den ursprungliga flaskan, men då kan olja bara användas till hud-och hårvård. (se information här ovan)
  2. Ta den doftolja du vill ha, till exempel lavendelolja, och droppa ner några droppar i skålen.
  3. Rör försiktigt i skålen, eller skaka flaskan. Använd aldrig skedar eller andra föremål av metall för att röra i oljan, det kommer att påverka resultatet.
  4. Nu kommer arganoljan att dofta ljuvligt gott av lavendel!
  5. Tänk på att dofttillsatser kan skapa en kemisk reaktion inne i flaskan. Om du väljer att använda något annat än lavendel så sker det på egen risk.

Det är viktigt att använda produkter som inte är skadliga eller farliga på något sätt. Använd bara produkter och eteriska oljor som du är helt säker på, där leverantören garanterar kvaliteten och du vet att du får något som är bra. Det bästa brukar vara att börja med en liten mängd olja och se hur det blir. Genom att prova dig fram med bara lite oljan kan du snabbt se om oljan leder till biverkningar av något slag.