Vad är arganolja?

Information om det flytande guldet från Marocko

Marocko har länge varit en plats med många turister, men nu har arganoljan som kommer därifrån blivit känd på ett helt annat sätt. Tidigare var det inte många som kände till den, men idag hör den till oljorna i den allra högsta prisklassen. Orsaken till att den blivit så populär har mycket att göra med de ämnen den innehåller. Men också det faktum att man kan använda arganolja till så många olika saker, framför allt då på skönhetsmarknaden men även för hälsa.

De träd som ger arganolja växer i sydvästra Marocko, som också är den del av landet där medelinkomsten ligger som lågast. Med andra ord en fattig del där de flesta aldrig har kunnat drömma om en framtid. Men vartefter som arganoljan blivit mer efterfrågad så har det lett till större möjlighet att finna anställning, med utbildning inkluderad. Ett sätt har varit genom att skapa ett antal kvinnokooperativ. Därmed har arganoljan bidragit till en positiv utveckling i regionen.

För att skydda träden tog UNESCO tag i det hela 1998 för att skydda de träd som växer i regionen, det handlar om att skapa en hållbar framtid. Man säger att inga träd växer i himlen, så arganträdet (Argania spinosa) måste skyddas mot skövling. Idag har regeringen och lokalbefolkningen ett program som innebär att nya plantor tas om hand och man ser till att de träd som redan finns där skyddas och vårdas.

Den lokala befolkningen kallar arganträdet för livets träd och på latin heter det Argania Spinosa. Det har funnits bra länge, man har kunnat datera det så långt tillbaka som 60 miljoner år. Arganträdet finns inte på många ställen förutom Marocko, det är så gott som unikt för landet. Man har funnit trädet i Mexiko men där är de helt utan frukt. Naturligtvis har man försökt sig på att plantera det på olika håll, som i Israel, men hittills har man inte lyckats.

Arganolja som utvinns från arganträdet

Det tar lång tid för arganträdet, Argania Spinosa, att växa till sig. Men sedan står det länge på samma plats, det finns exemplar som blivit nästan 300 år gamla. Arganträdet hör till familjen Sapotaceae, men är det enda av denna trädfamilj som inte klarar av att växa i tropikerna. Det lokala Amazigh stammarna använde traditionellt kärnorna, de så kallade arganmandlarna, för att tillverka en olja som gick att äta. Denna process att få fram matoljan tar mycket lång tid och är inte alls så lätt. Den används fortfarande lokalt, man arbetar för hand för att få fram denna dyrbara olja. Det samma gör man i södra Marocko, och där omkring. Detta innebär dock inte att det inte finns någon annan metod, man har länge kunnat göra det hela på industriell väg. Vad många tycker är konstigt är att man inte fullt ut uppskattat oljan trots att det blivit lättare att framställa den. Oljan har dubbla egenskaper, dels kan man inta den som föda men den kan även användas för hud- och hårvård. även om man studerat oljan vetenskapligt och funnit vilka ämnen det är som gör oljan till en sådan fantastisk produkt, så finns det fortfarande mycket att forska och lära sig om hur man kan använda oljan och på vilket sätt den fungerar.

Den olja som tjänar som föda kommer från argankärnornas skal. Dessa rostas och det är hur mycket man rostar det som får fram oljans färg och smak. Den brukar vara någonstans mellan brunt och gult och smaken är nötaktig. Den arganolja man använder för kosmetiska preparat däremot består av krossade nötter. Dessa rostas också vilket ger oljan en klar färg som går mot guld. Den kallas också för ”Marockos flytande guld”, vilket hänvisar till denna gyllene färg. Denna olja smakar ingenting men luktar mycket speciellt. Det intressanta är dock att doften försvinner när man masserar in den i hud eller hår och den absorberas av kroppen.

Arganoljan kvalitetstestas

Hela tiden testar man oljorna, både matoljan och den som används för kosmetiska preparat. När man exporterar matolja är det obligatoriskt att ge ett nytt test varje gång man skickar ut något, vilket är något som seriösa exportörer tar på allvar. Därför är det viktigt att inte köpa den olja som används i mat utan att försäkra sig om att importören eller återförsäljaren har alla resultaten från dessa tester. Man bör även se lite noggrannare på de tester som utförts på den kosmetiska oljan. Det finns företag som säger att de importerat den direkt från Marocko, men när man ser dokumentationen så är den gammal. Ibland kan de vara flera månader gamla, vilket visar att de täcker andra preparat, inte de som finns till salu idag. Det ligger alltså i ditt eget intresse att ställa krav och välja leverantör noga.

Ju mer efterfrågad oljan blivit desto fler sorter eller kvalitet har det också kommit på marknaden. Det är inte alla som vet vad de gör vid produktionen. även ett antal importörer tror man kan hoppa över ledet med kontroller. Detta gör att de egentligen inte vet tillräckligt för att kunna garantera bra produkter. Därför är det vanligt att de är en blandning av andra oljor eller så håller oljan en kvalitet som inte skulle ha exporterats om företaget hade varit väl informerat eller kunnigt. Tyvärr har många företag slagits igen just för att de inte varit medvetna om kvalitet och därför blivit lurade.

Många har till exempel inte förstått skillnaden mellan den olja som är filtrerad och den som inte är det. En del säger att det är bäst med den ofiltrerade, men det är inte riktigt fallet. I denna olja finns det vissa rester kvar, eftersom den inte filtrerats, av kärnorna. Denna olja kan inte användas på hela kroppen, faktum är att den vanligtvis inte alls används för hud-eller hårvård. En del kan få allergiska reaktioner, speciellt de som är känsliga eller är gamla. Därför ska man läsa instruktionerna noga innan man använder oljan och om man får stora utslag ska man gå direkt till doktorn. Men alla är olika och kan därför uppleva oljan på olika sätt. Därför ska man prova oljan individuellt och se hur ens egen hud reagerar.

Eventuell rodnad på huden kommer från den koncentration som finns kvar från fruktkärnorna. Därför ska man inte applicera denna olja på den tunna huden runt ögonen, på eksem, sår eller andra känsliga ställen. Forskarna vet ännu inte allt om de biverkningar som oljan kan ha. Bland annat har man funnit fenoler i ofiltrerad olja, i 40 gånger så hög koncentration som i väl filtrerad olja. Den olja som inte filtreras ska alltså bara användas för utvärtes bruk.

Har du köpt ofiltrerad olja av misstag ska du ställa undan den tills den är helt genomskinlig. Detta innebär att kärnornas rester har lagt sig, och kan ta upp till en månad. Om du inte ser att oljan är klar ens efter flera veckor så är den troligtvis uppblandad med minst en olja till. Det bästa då är att slänga bort den eller ta tillbaka den till återförsäljaren. Det är även viktigt att kontrollera INCI beteckningen på allt du köper.


Extra fin kvalitet Fin kvalitet
Vanlig kvalitet
Låg kvalitet
Syrevärde i % ml. i förhållande till Omega 9-fettsyrehalt
< 0,8 < 1,5 < 2,5 > 2,5
Peroxidvärde i mekv/kg olja
< 15 < 20 < 20 Obegränsad

Arganoljan kan variera, eller fungera på olika sätt, eftersom inte alla behandlar den på samma sätt. Kärnans kvalitet och det geografiska området där den växer kan också bidra till olikheten i oljor. Det är ungefär som med jordgubbar, de smakar inte alla likadant bland annat på grund av var de odlats. Hur stora de är påverkar smaken rejält och det är likadant med argankärnorna. Se mer om detta här nedan.

Informationen här nedan baseras på undersökningar av den olja som finns på marknaden, men det kan finnas arganoljor som vi inte känner till ännu.

  1. Denna produkt rekommenderas inte för användning på barn eller personer med känslig hy. När oljan är rå och ofiltrerad har den ett flertal egenskaper som man finner i kärnan. Den är stark och om man har känslig hud kan den irritera, därför lämpar den sig inte för alla. Om man låter flaskan stå ett tag så faller produkten ut, detta innebär att den delar på sig eller skiktas. Man kan se hur oljan blir tunn och istället ligger kärnresterna på botten. Det är inte ett tecken på att produkten är dålig utan det är oljans egenskaper.
  2. Sedan finns det den olja som ställs undan så den kan falla ut, den är delvis rå men inte lika kraftfull som den helt ofiltrerade. Men även denna kan förorsaka irritationer på känsliga hudpartier. Denna olja bör inte användas på barn.
  3. Man känner igen den filtrerade oljan på att den har en klar konsistens och den faller inte ut. Denna olja kan användas av alla, oavsett hudtyp och ålder. Den har inte kvar delar av kärnorna som den ofiltrerade oljan. Detta är vad som avses med arganolja och dess fördelar. Marockanska myndigheter har godkänt denna sorts arganolja.
  4. Det finns olika sätt att deodorisera, eller ta bort lukten, på den filtrerade oljan, bland annat på kemisk väg. även om denna oljan kan användas av alla är den främst en komponent för kosmetiska preparat, eftersom den inte har de vanliga dofterna som arganolja annars har. Det går att köpa den här oljan också, men den har inte officiellt jämförts med den vanliga filtrerade oljan.

Arganoljan har en alldeles speciell doft

Vilka dofter man tycker om är så individuellt att meningarna om arganoljans doft inte är helt de samma. Den olja man finner för kosmetiskt bruk har sin naturliga doft kvar, men den är inte alltid lika påtagande. Det finns en del leverantörer som tar bort doften, även om detta kan vara trevligt av olika skäl så kan det samtidigt påverka oljans kvalitet. Eftersom arganträdet växer på ett utbrett område så kan även den geografiska positionen påverka träden och därmed också kärnorna, även om de flesta växer i sydvästra Marocko. Storleken på kärnorna kan också bidra till skillnaderna samt hur man behandlar dem innan pressarna. Alla arganmandlar eller naturliga oljor doftar dock, det finns inga helt naturligt doftlösa.

även om en arganolja är efterbehandlad betyder inte detta att den är sämre eller inte har de viktiga egenskaper man förväntar sig av arganolja. Allt beror på hur den har behandlats, vilket i sin tur har att göra med producentens förmågor och hur väl de känner till oljan. Arganolja absorberas mycket snabbt av huden, eller håret, vilket gör att eventuell doft försvinner efter ett par minuter, max fem minuter.

Hur man kan använda kosmetisk arganolja

En av de allra bästa oljor som finns tillgängliga idag är just arganoljan. Den har unika egenskaper som man inte finner i andra oljor och som verkligen fungerar. Det finns en till, Barbary fikonolja, som också har fantastiska anti-aging egenskaper och därför har blivit mycket populär.

Det är arganoljans sammansättning som gör den så bra och effektiv på den kosmetiska marknaden. Den kan förhindra rynkor, läker huden, ger fukt och hjälper också kroppen att sänka talgproduktionen vilket gör den bra att använda mot akne. Många har upplevt att deras psoriasis eller eksem blir bättre av arganolja, men vid dessa problem bör man alltid först rådfråga en läkare. Man har nu dragit upp vissa riktlinjer för hur oljan ska användas och säljas, vilket gör det lättare att få rätt produkter.

Det finns ett antal arganprodukter idag, bland annat krämer, balsam och schampor, stylingprodukter och krämer som mjukar upp huden. Alla produkter har sin egen koncentration av arganolja, mer eller mindre, och fungerar därför inte absolut likadant. Bland annat finns det en serie med produkter för hårvård som bara innehåller 1,5% arganolja, eller ibland ännu mindre, trots att de säljs och marknadsförs med namnet som lockbete. Som konsument är det lätt att bli lurad och därmed missar man chansen att kunna uppleva hur bra arganoljan faktiskt är. Därför ska du alltid se till att köpa 100% ren jungfru-arganolja om du vill ha de allra bästa resultaten och verkligen uppleva hur effektiv oljan är. Vi har flera guider där du kan lära dig mer om hur arganoljan ska användas.