Vad är kaktusolja?

Ett naturligt medel för att motverka rynkor

En av de senaste och inte så välkända oljorna som finns på den europeiska marknaden idag är Barbary Fig kaktusolja. Egentligen är det konstigt eftersom den är så bra och har ett antal unika egenskaper. Den härrör från Marocko, där också arganoljan kommer ifrån, och där kaktus mycket vanligt. Den odlas runt om på gårdarna men växer även vilt ute i naturen. För att få kaktusjuice pressar man fruktköttet men oljan kommer från fröna. En kaktus har inte alls så många frön. Men när skotten står i blomst så ser man kaktusens karaktäristiska gula eller oranga blommor, som är mycket vackra och tilltalande.

Det finns olika namn som används för kaktusoljan, en del av dem är dessa:

  • Opuntia Ficus-Indica Seed Oil
  • Barbary Fig olja
  • Prickly Pear Seed Oil
  • Barbary Fig kaktusolja

Det här var bara en lista på de allra vanligaste namnen, det finns flera olika varianter. Ett viktigt land för utvinningen av kaktusolja är just Marocko, där den används för att på ett naturligt sätt behandla både hud och hår. Man kallar den ofta för en naturlig antirynkkräm, vilket är en av dess bästa egenskaper. Det räcker med att se på resultaten, men tyvärr är oljan vanligtvis för dyr för att inkludera i de olika preparaten.

Det behövs runt 1 miljon kaktusfrön för att producera endast en 1 liter med Barbary Fig kaktusolja. Därför säger det sig självt att oljan blir dyr, faktum är att kaktusolja är en av de dyraste i världen när man jämför vegetabiliska oljor. Barbary Fig kaktusolja innehåller först och främst frön från Opuntia ficus – indica kaktus.

Det tar lång tid att komprimera eller framställa kaktusolja. Man måste pressa oljan vid en låg temperatur, detta gör att den kan kallas för kallpressad. Men kaktusens frön är mycket hårda vilket gör att det hela tar lång tid. Samtidigt så innehåller kaktuskärnorna eller fröna inte så mycket olja, bara runt 2-5 procent. Detta är anledningen till att man behöver en så stor mängd kärnor för bara en liter olja.

Barbary Fig kaktusolja eller Pountia Ficus – Indica fröolja som den också kallas är inte alls det samma som andra eteriska oljor man kan finna i handeln. Vanligtvis så får man fram eteriska oljor från plantans fruktkött eller genom att destillera den. Detta ger en helt annan produkt som inte alls kan jämföras med oljan. De flesta tycker om kaktusoljans söta doft, både Barbary Fig kaktusolja och den eteriska oljan.

Hur man tillverkar och blandar oljorna kan variera ganska rejält, ungefär som med arganoljan. Denna blandas ofta upp med silikon medan man gärna blandar upp kaktusoljan med andra oljor, detta sker redan i Marocko innan den skickas ut till andra länder. Oljan är ovanlig, exklusiv, vilket gör att man gärna fuskar med den. Man vet inte riktigt hur stor denna handel är men det har varit en hel del anmälningar med utspädd kaktusolja. Har man en gång väl luktat på ren kaktusolja så känner man på doften om en olja är ren eller uppblandad. Det är en stark, söt doft på den rena oljan som försvinner något när man blandar upp dem med billigare oljor.

Barbary Fig kaktusolja är en av de exklusiva och unika varianterna på olja, den är så mild att i stort sett vem som helst kan använda den- oavsett hudtyp. Många använder den som anti-rynk kräm, eller anti-aging. Kaktusolja är som sagt mycket bra för torr hud, och hud som börjar åldras lite, tack vare alla de essentiella fettsyror som finns i den, förutom E-vitaminer.

En anledning till att oljan har en så oerhört djupgående effekt anses vara Delta-7 stigmastanol som finns i oljan. Detta är en riktigt ovanlig sterol som ger huden tillbaka dess spänst och revitaliserar den. Den tillför huden fukt och näring, samt gör den mjuk, vilket kan ses som en extra fördel. Allt detta sker tack vare att oljan innehåller många essentiella fettsyror samt att den har ett ovanligt stort värde av vitamin E. Man finner dessa egenskaper även i arganoljan, men inte lika koncentrerat som i kaktusoljan och därför inte lika effektivt. Tack vare att oljan är så koncentrerad behövs det väldigt lite för att få goda resultat, den är ekonomisk.