Ekologisk och naturlig hårvård

Det finns många tips kring hur du ska sköta ditt hår och vi matas ständigt med nya råd om de senaste trenderna inom hårvård. Vi går igenom skonsamma hårvårdstips och rekommenderar ekologiska och naturliga hårprodukter.

Ett grönt omhändertagande av ditt hår gör miljön gladare och din frisyr mer levande.

6 tips för naturlig hårvård

1

Undvik sulfater

Det är vanligt att schampo och balsam innehåller sulfater som löser upp smutset i håret. Sulfaterna är inte skonsamma för din hårbotten och rubbar den naturliga oljebalansen. Köp därför naturliga produkter, exempelvis ett skonsamt ekologiskt balsam från Apoteket.

2

Få men bra produkter

Många hårdvårdsexperter håller sig till schampo, balsam och hårinpackning. Naturliga produkter är ofta lite dyrare än de massproducerade alternativen men du får vad du betalar för – och resultatet gör verkligen skillnad.

Bra kvalité och stort utbud på naturliga produkter hittar du på Harmoniq som har en hel avdelning med ekologiska hårvårdsprodukter, vilket inkluderar schampo, balsam och hårinpackningar.

3

Ta det försiktigt med handduken

Gnugga aldrig ur vattnet med handduken när du går ut ur duschen. Då sliter du ut fjällskiktet (hårets yta) vilket skadar håret. Känner du att du inte tagit hand om ditt hår på ett tag och skulle behöva reparera håret inför en omstart kan vi rekommendera ett ekologiskt hårserum från WAM Eko som motverkar torrt hår och mjukgör din hårbotten.

4

Köp bara produkter gjorda för din hårtyp

Vi vet hur det kan vara i affären. Lätt stressad kommer man på att schampot eller balsamet är slut och plockar på sig första bästa produkt. Försök ha framförhållning och beställhem produkter för ditt hårs egenskaper. Apotek Hjärtat har 11 olika hårtyper att välja mellan i sin spalt till vänster, produkterna väljs sedan ut efter den hårtyp du fyllt i.

5

Variera din håruppsättning, för hårets bästa

Detta tips är enkelt att följa och syftar till att variera uppsättningen och frisyren. Har du samma uppsättning varje dag kommer håret att slitas på exakt samma ställen. Detta sliter hårt på håret i längden. För att få inspiration kan du kolla in 15 enkla håruppsättningar för lata dagar.

6

Bli inte avskräckt om håret snabbt blir fett

Vid övergång till naturlig hårvård är det vanligt att håret inte känns lika rent. Det är helt i sin ordning - kroppen gör en ”omstart” och producerar mycket fett (sebum) för att återställa balansen i hårbotten som ändrats efter att du slutat med syntetiska produkter. Detta går över efter ett par veckor och du kommer inte uppleva håret som fett efter det.

Gör ett miljösmart val

Genom att göra miljömedvetna val och välja ekologiska produkter sätter konsumenter press på tillverkarna att ta fram nya klimatsmarta produkter. Hårprodukter som är befriade från miljöskadliga tillsatser och kemikalier har ökat kraftigt de senaste åren och det ser fortsatt ljust ut för hårprodukter utan syntetiska ingredienser. Naturvårdsverket jobbar för fler hygienprodukter utan onödiga tillsatser, läs mer här.

Byt ut alla dina hårprodukter på en gång

Innan du byter ut dina hårprodukter mot ekologiska alternativ är det bra att göra en ordentlig ”sista-tvätt” för att få ut alla rester som samlats i håret. Ett tips är att tvätta håret med schampo som är fritt från silikoner men innehåller sulfater. Har du inget schampo som passar in på dessa egenskaper hemma kan du använda diskmedel.