Ekologisk och naturlig hudvård

Utbudet av hudvårdsprodukter som marknadsförs som ekologiska och naturliga har exploderat de senaste åren. För att klargöra de olika ”gröna begreppen” sammanställer vi vad som menas med benämningarna nedan

Ekologisk hudvård

En ekologisk produkt odlas utan tillsatser och bekämpningsmedel och är plantbaserad. Produkterna miljöcertifieras och kommer från kontrollerade odlingar där ursprunget kan spåras. En av de vanligaste kvalitetsstämplarna är EU-ekologisk märkning som visar att en produkt innehåller mer än 95% ekologiska ingredienser och har tagits fram med strikt begränsning av kemiska medel.

En hudvårdsprodukt är sällan helt ekologisk då exempelvis vatten och mineraler (som är vanliga ingredienser i hudvård) inte odlas.

Naturlig hudvård

För att få denna benämning ska produkten innehålla naturliga ingredienser från naturen. Exempel är aloe vera, vatten, mineraler och arganolja. Naturliga hudvårdsprodukter kan innehålla en blandning av naturliga samt odlade ingredienser som kan vara ekologiska.

Naturliga hudvårdsprodukter

Ta hand om både kropp och miljö genom naturlig hudvård och certifierade produkter. På Restore.se erbjuds ett brett sortiment av naturliga och miljövänliga kvalitetsprodukter utan skadliga ämnen.

Skincity är en nätbutik med stor kunskap inom naturliga hudvårdsprodukter där du kan läsa mer om innebörden av naturlig hudvård.

Certifieringar för hudvård

Vill du fördjupa dig mer om olika gröna certifieringar kan du spana in en sammanställning på märkningar av hudvård och hårvård . Även Naturvårdsverket har tagit fram en lista på bästa märkningarna på hudkrämer.

Ekologisk hudvårdsrutin – steg för steg

Kolla in vår guide till naturlig hudvård. När du väl kommit in i rutinen går det som på räls utan att du behöver tänka och vi kan lova att resultatet gör proceduren värt det.

1

Rengöring

Ha som rutin att tvätta ansiktet morgon och kväll och hitta en lagom nivå som passar din hy. Vissa väljer att använda rengöring två gånger om dagen, medan somliga endast tvättar med vatten en av gångerna. På Apoteket finns en ekomärkt rengöringsgel från Estelle & Thild som funkar utmärkt. Läs mer om kriterierna för Apotekets ekologiska märkning.

2

Ansiktsvatten

Detta är ett steg som många glömmer men det gör stor skillnad för din hud. Grundregeln är att alltid skölja ditt ansikte med ansiktsvatten när du sköljt det med vatten, för att återställa PH-värdet. Detta gör att huden snabbt kan tillgodogöra sig näring och fukt i dina övriga hudvårdsprodukter.

Flera ekologiska ansiktsvatten utan onödiga tillsatser hittar du på Restore.se, som har ett stort utbud av ekologisk hudvård som är bra för både kropp och miljö.

3

Serum

Ett serum syftar till att tränga djupt ner i huden vilket är möjligt på grund av de småmolekylära ingredienser som krämen innehåller. Serum ger ofta snabba synliga resultat och fokuserar på ditt specifika hudproblem, exempelvis torr hy eller acne.

Apotek Hjärtat har ett ekologiskt anti age-serum från Loelle med omega 3 och 6 samt vitamin E som vi rekommenderar starkt. Detta serum passar för alla hudtyper.

4

Fuktkräm

Detta steg ses av många hudexperter som det absolut viktigaste steget i rutinen och krämen återuppbygger din hy. Vilken fuktkräm du ska kolla efter beror på din hudtyp. Har du torr hy är rekommendationen en lite mer ”salvaliknande” kräm som låser in fukten. Har du en normal hy är tipset att gå för en tunn kräm som avger fukt och skyddar huden. Är din hy mer mot det fetare hållet brukar vatten som huvudingrediens rekommenderas och då går det mer mot lotionhållet och krämer som mattar ned huden.

Bellestore har en fuktkräm som är mjukgörande för alla hudtyper. För dig som inte är 100% säker på vilken hudtyp du har eller tycker att huden varierar över tid är detta ett bra alternativ.

Håll dig till samma tillverkare

Om du vill ändra din hudvårdsrutin rekommenderar vi dig att plocka ihop hårvårdsprodukter från en och samma tillverkare. Många företag tar fram produkter som ska komplettera varandra och därför gör sig bäst ihop. Det är också vanligt att tillverkarna har speciella serier för olika hudtyper vilket gör att du har mycket vunnet bara genom att köpa samma märke.

Maria Åkerberg har tagit fram svensk ekologisk hudvård som täcker alla stegen i vår guide till en ekologisk hudvårdsrutin. Kolla runt och klicka hem produkterna hos Harmoniq.se som har erbjudit ekologisk hudvård i flera år. Där är också priserna bättre än i fysiska butiker vilket kan göra stor skillnad om du köper några olika produkter för din nya rutin.